banner975 NJK NJK Forum
Om Stasjonsdatabasen Forskningsavdelingen Materielldatabasen  Forum  Logg inn 

Prosjektet "Database over ekspedisjonssteder ved norske jernbaner"

Harpefoss st 1962

Et typisk norsk stasjonsmiljø i 1962: En ennå lite modernisert stasjonsbygning fra 1890-tallet med ilgodshus, en moderne Narvesen-kiosk, en flaggholder på plattformen fordi stasjonen mangler utkjørsignaler og er betjent med togekspeditør (txp), telegrafstolper i bakkant av stasjonstomen, flaggstang. Motefargen på 50- og 60-tallet var pastell, noe som gjenspeiles på stasjonsbygningen. 
Harpefoss stasjon er forlengst revet (1971) og kryssingsporene fjernet. 
Sven Hjorth-Johansen har stilt dette lysbildet fra sin samling til disposisjon. Bildet er tatt av Tor J Haug.

NJK Forskningsavdelingen ønsker med dette å arbeide for en større kjennskap til norske jernbanestasjoner, stoppesteder o.l. blant folk flest, samt å kunne samle inn materiale over dette. Denne databasen på Internett er derfor et toveis møtested. For det første vil vi gradvis bygge opp og legge ut den informasjonen vi allerede har om de enkelte stasjoner o.l., samtidig som vi ønsker tilbakemeldinger og mer informasjon inn, som automatisk legges ut på disse nettsidene. Du når oss på e-post njkforsk krøllalfa njk.no. 

Dataene som ligger ute så langt er for de fleste stasjonenes vedkommende ikke korrigert for en del rettelser vi vet om i forhold til Banedata'94.;

Man finner fram i databasen ved menyen nederst på hver side. I venstre kolonne velger man først bane. I høyre kolonne får man opp de ekspedisjonsstedene som finnes på den valgte banen eller banedelen. Ekspedisjonsstedet velges så ved å klikke på navnet.

Bildene som er lagt ut er enten gjort det av eller etter avtale med fotografen (navn normalt påført bildet) eller bildene er så gamle (>50 år) at de ikke lenger er beskyttet av opphavsretten, se Åndsverksloven §43a. Dersom vi likevel skulle ha kommet til feilaktig å ha lagt ut bilder man mener er beskyttet av opphavsrettsbestemmelser, ber vi om å bli kontaktet slik at vi kan rydde opp i forholdet.

Stipendtildeling

Dette prosjektet er blitt støttet med et stipend på kr.10 000,- utdelt av Jernbanemuseets Venner i 2001 for å få fortgang i å legge ut informasjon om norske stasjoner og stoppesteder. Vi takker hjerteligst for tildelingen. Midlene er brukt til innkjøp av teknisk utstyr.

Versjon 2

Dette er versjon 2 av databasen. Den er bygget opp som en ekte database der alle opplysningene ligger i en database. Når du ber om å få se et ekspedisjonssted lages internettsiden i samme øyeblikk ut fra de opplysningene som ligger i databasen. Den er også gjort interaktiv ved at brukeren selv kan legge inn informasjon om et ekspedisjonssted. Slike opplysninger blir etter hvert vurdert manuelt og plassert inn på sitt riktige sted. Inntil så skjer blir den innlagte opplysningen liggende synlig der dette skjemaet for å gi slike innspill ligger.
Det har vist seg svært vanskelig å konstruere databasens nettsidegenerator slik at opplysningene er godt lesbare for alle nettlesere. Vi jobber med å lage spesialversjoner for de vanligste nettleserne. Den fungerer rimelig ok med de nyeste nettleserne til Microsoft, Netscape og Opera, mens særlig eldre versjoner av Netscape oppfører seg "slemt" i forhold det en forventer ut fra kodingen. De ulike nettleserne støtter dessuten såkalte Style Sheets (CSS) på noe forskjellig måte, noe som også gir uventede variasjoner, til tross for at Style Sheets er den anbefalte måten å ordne formattering på. Vi beklager dette, men er klar over problemene og vil prøve å finne løsninger så godt vi kan i framtiden. Inntil videre mener vi likevel at dårlig formattert informasjon er bedre enn ingen.

Svein Sando, 8. aug 2003

Versjon 3

Versjon 3 bygges gradvis inn i versjon 2 fra og med mars 2007. Endringer, etterhvert som de er lagt inn:

  • Eget felt for å angi dato ved opplasting av bilder
  • Toppbanneret tilpasset standarden for NJKs nettsider ellers.

Svein Sando, 19. mars 2007

Andre nyttige sider:

NJKs logo Norsk Jernbaneklubb
Stasjonsdatabasen er utviklet og vedlikeholdes av Norsk Jernbaneklubb, Forskningsavdelingen (c)

I dag 2753 treff på Stasjonsdatabasen, og 17450117 totalt siden 09.05.2004 21:00. Dagsgjennomsnitt: 2367 treff · Statistikk Siste måned